Vi ser det som en självklarhet att jobba med hållbarhet

Det är allas vårt ansvar. Att inte satsa på hållbarhetsfrågor innebär en risk att vi som företag i längden blir irrelevant, och därmed får färre uppdrag.

logo600-1

Pernilla Ivarsson verkar både som arkitekt och Hållbarhetsansvarig vid framgångsrika Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB i Stockholm.

En stark drivkraft för Pernilla är att tänka kretslopp och resiliens. Att samarbeta med naturen och ekosystemen. Att öka mångfalden. Pernilla anser att det behövs variation även av bostadstyper och sätt att leva, för att människor önskar det och för att vi behöver ställa om till mer hållbara livsstilar.

Läs om hur ett annat företag samarbetar med HP och INVID  för ett djupt hållbarhetsfokus som visar vägen framåt

Pernilla-Ivarsson-circle
Pernilla Ivarsson, Hållbarhetsansvarig på Brunnberg & Forshed
hp-logo-vit-bakgrund
INVIG Gruppen - Våg

Pernilla och en av företagets delägare, IT-chefen Joacim Brunnberg, utgör två starka drivkrafter bakom det framgångsrika arkitektföretagets hållbarhetsinitiativ.

För att få svar på hur Pernilla och företaget tänker kring hållbarhet ställde vi fyra frågor till henne.
Ni finner Pernillas svar under de aktuella frågorna nedan.

 

Varför anser ni på Brunnberg och Forshed AB att det är viktigt att arbeta med hållbarhet?

Det är vårt ansvar som företag, som arkitektkontor, som medborgare. Vi ska tillfredsställa nutidens behov av boende, byggnader och livsmiljöer utan att försämra möjligheten för nästa och framtida generationers möjligheter att också leva i goda livsmiljöer.

Med ett humanistiskt förhållningssätt och holistiskt perspektiv söker vi lösningar som bidrar till hållbarhet ur flera aspekter.

Holistiskt perspektiv innebär att utgå från både människa och natur och från vad vi påverkar med det vi ritar. Att beakta både nutid och framtid, enskild individ, den större gruppen och hela samhället. Ekologiska, sociala och ekonomiska intressen balanseras och blir till värde för våra beställare, brukare och för framtiden.

Hållbarhetsarbete handlar om att hantera flera komplexa frågor samtidigt, som att minimera klimatpåverkan, klimatanpassa byggnader, främja biologisk mångfald, ta vara på befintliga resurser – hus och material - i den redan byggda miljön och att skapa livsmiljöer där människor trivs och kan mötas på ett enkelt sätt.

Kan ni på Brunnberg och Forshed presentera något/några exempel på hur ni aktivt jobbar med hållbarhet inom er verksamhet?

Absolut, här kommer fem exempel på detta;

  1. Ombyggnad och återbruk. Vi försöker bevara befintliga miljöer i så stor utsträckning som möjligt och föreslår för våra kunder att återbruka material och byggdelar. När vi flyttade in i våra nya lokaler gjorde vi minimal förändring av befintlig rumslayout, vi tog med våra gamla möbler och anpassade dem till de nya rummen och köpte största delen av ny inredning second hand.

  2. Vi tänker mer tidlöst än följer trender och vi skapar arkitektur som är levande och föränderlig. Vi lever oss in i det vardagliga livet och den mänskliga skalan när vi ritar. Mjuka värden som trivsel, estetik och funktion är en viktig kärna i hållbarheten. Byggda miljöer som inte används, tas väl om hand eller inte blir omtyckta är icke hållbar arkitektur.

  3. Social hållbarhet är något vi värnar extra mycket om. Det är viktigt att skapa trygga och trivsamma miljöer där det finns plats och möjligheter för människor att träffas på ett enkelt sätt. Det handlar bl.a. om människors flöden, rätt placering av olika funktioner och att skapa ytor för gemensamma aktiviteter. I bostäder gäller det att rita planlösningar som har bra mått och organisation så att hushåll kan växa och krympa.

  4. Vi gör kreativa workshops i våra projekt med syfte att höja innovations- och hållbarhetsnivåer. Vad gäller tekniska produkter som mobiltelefoner och datorer är vår ambition att använda dem så länge som möjligt och byta ut dem endast då de inte fungerar längre eller inte fyller våra behov. Om produkten ändå har livslängd kvar skänker vi dem till nya användare som har nytta av dem.

Känner ni inom Brunnberg och Forshed att ni ”kan räkna hem” ert hållbarhetsarbete? Och i så fall hur då?

Vi tänker inte i termer av att räkna hem hållbarhetsarbetet. Vi måste och vi vill! Men genom att satsa på ett väl utarbetat hållbarhetsarbete, kunskap och strategi så tror vi att vi får fler uppdrag. Att inte satsa på hållbarhetsfrågor innebär en risk att vi som företag i längden blir irrelevanta, och därmed får färre uppdrag. 

 

Finns det något i den uträkningen som även kan härledas till att ni väljer IT-utrustningar via HP och INVID?

Vi vill inte precisera några ekonomiska siffror här och nu, men visst anser vi att detta är en viktig beståndsdel i att vi anser att vi kan räkna hem vårt hållbarhetsarbete.

Vårt arbetssätt kräver en viss prestanda så i första hand har vi valt HP-modeller efter den principen. Vi är dock väldigt glada över att HPs och INVIDs synsätt inom hållbarhet matchar varandra fullt ut.

Att produkterna är tillverkade av återvunnen plast som har samlats upp från hav. Och att INVID erbjuder att de datorer som vi använder skall kunna cirkuleras tillbaka och återbrukas/återvinnas. Detta är en viktig del att vi anser att vi kan räkna hem vårt hållbarhetsarbete på flera sätt, inte minst via HP och INVIDs koncept.

Läs om hur ett annat företag samarbetar med HP och INVID för ett djupt  hållbarhetsfokus som visar vägen framåt

Mer information

Välkommen att kontakta oss på INVID för mer information om hur vi och HP stöttar Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB i deras hållbarhetsarbete genom att leverera produkter och tjänster som är positivt för både miljön och ekonomin.

Välj och vraka nedan av vilket kontor som du främst vill komma i kontakt med.

sebastian prien - circle
INVID SMÅLAND

Sebastian Prien

Jan L - circle-1
INVID GÖTEBORG

Jan Lilljegren

lena skoglund - circle
INVID STOCKHOLM

Lena Skoglund